Лисецький селищний голова Анатолій Лущак взяв участь у роботі Всеукраїнського діалогу: громади-ветеранам 2024

Новини 11 червня 2024
Цьогорічний, третій за ліком, Всеукраїнський діалог: громади-ветеранам 2024  проводився за підтримки Європейського Союзу та Міжнародного Фонду «Відродження» в рамках спільної ініціативи «Європейське Відродження України» та за підтримки Програми реінтеграції ветеранів, яку реалізує IREX за підтримки Державного департаменту США. На ньому обговорювалися важливі рішення від урядовців, лідерів громад та експертів щодо ветеранських політик. 
Зокрема, присутня на цьому заході Віце-прем’єр-міністр України Ірина Верещук підкреслила роль громад у реалізації ветеранської політики, наголосила на співпраці між Урядом, громадами, ветеранськими організаціями та міжнародними донорами.
Директорка Державної служби зайнятості Юлія Жовтяк відзначила серед можливостей, які надає її відомство, працевлаштування ветеранів та ветеранок, грантову підтримку для створення або розвитку власної справи, безкоштовне навчання для учасників бойових дій в центрах професійно-технічної освіти, компенсацію для роботодавців за створення робочого місця для людей з інвалідністю, менторську підтримку та супровід. 
«У громадах перезапускається робота фахівця із супроводу ветеранів війни та демобілізованих осіб. До кінця цього року Міністерство у справах ветеранів планує працевлаштувати понад три тисячі таких фахівців», – заявив керівник Мінветеранів Олександр Порхун.  Він зазначив, що сьогодні в нашій країні налічується понад  мільйон ветеранів, а три з половиною мільйони - це члени їхніх родин та родин загиблих військових.
Загалом тематика третього Діалогу стосувалася конкретних рішень у рамках ветеранських політик як регіонального, так і базового рівня громад.
Анатолій Лущак також взяв участь у виїзному засіданні Комітету Всеукраїнської асоціації громад з питань ветеранів у рамках проєкту «Реінтеграція ветеранів: від дієвих рішень для громад – до ефективної національної політики» у Вінниці, на якому велася мова про ветеранський напрям діяльності асоціації, обговорювався проєкт Постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку забезпечення інституту помічника ветерана в системі переходу від військової служби до цивільного життя», відбулася презентація кращих практик громад з ветеранських політик на місцевому рівні.