ХРАМОВЕ СВЯТО В ПОСІЧІ

Новини 2 жовтня 2023
День Покрови Пресвятої Богородиці для релігійної громади української греко-католицької церкви села Посіч є храмовим святом. Відтак до населеного пункту, де зареєстровано більше сотні жителів, на святкове богослужіння з'їжджаються також вихідці Посічі з різних куточків Прикарпаття та України, бо це  невеличке село, перша писемна згадка в історичних джерелах про яке належить до 1633 року, має славну, однак трагічну історію. Для позбавлення підтримки Української повстанської Армії окупантами засуджено 40 жителів села. 1950 року Посіч знищили, а усіх жителів виселили. Тільки через чотири десятиліття, 25 квітня 1990 року, Івано-Франківський облвиконком прийняв рішення про відновлення села. 
Відтак храмове свято - нагода для нащадків скласти молитву нашій Заступниці - Богородиці та відвідати прадідівську землю. У співслужінні з отцями Макарієм та Софроном богослужіння очолив отець-декан Єзупільського деканату митрофорний протоієрей Богдан Курилів.  
Разом із громадою молилися в храмі Покрови Пресвятої Богородиці УГКЦ голова Лисецької громади Анатолій Лущак та староста Старого Лисця та Посічі Василь Турчин. Анатолій Лущак привітав релігійну громаду зі святом, подякував кожному жителю Посічі за незламність, патріотизм та любов до своєї малої батьківщини, яка у своєму 390-літньому літописі має таку трагічну сторінку.  Закликав вшанувати та подякувати усім захисникам та захисницям, котрі захищають нашу рідну землю на передовій.
Пом’янули у цей день полеглих захисників, відправивши панахиду поруч із пам’ятним знаком жителям села Посіч, загиблим у часи національно-визвольних змагань.