ГОЛОВА ЛИСЕЦЬКОЇ ГРОМАДИ ВЗЯВ УЧАСТЬ У IV ВСЕУКРАЇНСЬКІЙ КОНФЕРЕНЦІЇ “РОЗВИТОК СИСТЕМИ ГРОМАДСЬКОГО ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИ В УМОВАХ ВІЙНИ ТА ПІСЛЯВОЄННОЇ ВІДБУДОВИ”

Новини 9 жовтня 2023
5 та 6 жовтня в Ужгороді за ініціативи Міністерства охорони здоров’я України, Центру громадського здоров’я МОЗ України, Проєкту USAID «Розбудова стійкої системи громадського здоров’я» та ДВНЗ «Ужгородський національний університет» відбулася IV Всеукраїнська наукова конференція з міжнародною участю «Розвиток системи громадського здоров’я України в умовах війни та післявоєнної відбудови».  З огляду на те, що наша Лисецька територіальна громада потрапила в перелік пілотних громад восьми областей України та упродовж наступних п’яти років в рамках проєкту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Розбудова стійкої системи громадського здоров’я» працюватиме над профілактикою, запобіганням хворобам та підтримкою здоров’я на території своїх населених пунктів, то голова громади Анатолій Лущак охоче став учасником зібрання, де у змішаному форматі майже 180 фахівців під керівництвом експертів міжнародного й національного рівня долучалися до пленарних сесій і фасилітованих дискусій.
Актуальність даної тематики викликана не лише воєнними реаліями, коли громадське здоров'я в цілому зазнало значних змін, а відтак потребує глобальної програми безпеки охорони здоров'я, а насамперед ще й тим, що з 1 жовтня 2023 року введено в дію ухвалений ще у вересні 2022 року Закон України “Про систему громадського здоров'я”, котрий має інтегрувати систему громадського здоров’я у європейську мережу. 
«Цьогоріч ми вперше презентуємо механізми розвитку системи громадського здоров’я. Вкрай важливо обговорити те, яким чином вона має розвиватися, як нам забезпечувати міжсекторальну співпрацю з іншими гілками влади, з представниками громад. Для цього сьогодні тут зібралося широке коло спеціалістів. Наше завдання – докласти максимальних зусиль, щоб система громадського здоров’я працювала на захист населення України», – відкриваючи  конференцію відзначив заступник міністра охорони здоров'я - головний санітарний лікар України Ігор Кузін. 
Зібрання ініціювало дискусію між менеджерами та практиками системи громадського здоров’я, науковцями, представниками закладів освіти, національних та міжнародних партнерів у галузі громадського здоров’я з фокусом на поточних проблемах громадського здоров’я і шляхах їх подолання, реалізації Глобальної програми безпеки охорони здоров’я в контексті війни в Україні та післявоєнної відбудови. Учасники наукової конференції представили найкращі міжнародні практики й підходи, які можуть бути застосовані для ефективної імплементації нововведень у розвитку системи громадського здоров'я України відповідно до пріоритетів GHSA, визначили пріоритети і стратегії щодо розбудови кадрового потенціалу в системі громадського здоров'я.
Обговорили пріоритетні напрями розвитку системи громадського здоров’я України. Зокрема, зменшення ризиків спалахів інфекційних захворювань (кору, поліомієліту, холери, COVID-19 тощо), посилення епідеміологічного нагляду, посилення діагностичної лабораторної мережі, профілактика інфекційних та неінфекційних захворювань у громадах, реагування на надзвичайні ситуації, пов'язані з хімічними, біологічними чи ядерними загрозами.
В ході роботи конференції презентовано громадську організацію “Всеукраїнська Асоціація фахівців з громадського здоров'я”, яку очолив генеральний директор Державної установи «Івано-Франківський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров'я  України» Руслан Савчук. 
За дорученням виконавчого директора Всеукраїнської Асоціації громад Івана Слободяника, Анатолій Лущак як член правління Всеукраїнської Асоціації громад, запевнив, що ВАГ готова укласти меморандум про співпрацю зі Всеукраїнською Асоціацією фахівців з громадського здоров'я, щоби спільними зусиллями органів місцевого самоврядування та відповідних фахівців працювати над покращенням громадського здоров'я в Україні.