ГОЛОВА ЛИСЕЦЬКОЇ ГРОМАДИ - УЧАСНИК КОНСУЛЬТАЦІЇ «РЕГІОНАЛЬНА ПОЛІТИКА В РАМКАХ ПРОЦЕСУ ВСТУПУ ДО ЄВРОПЕЙСЬКОГО СОЮЗУ»

Новини 4 грудня 2023
29 листопада в Івано-Франківську за сприяння та підтримки Програми ULEAD з Європою, у співробітництві з Інститутом Громадянського Суспільства, проєктом «Підтримка формування ефективної регіональної політики в контексті євроінтеграції України та воєнних викликів» відбулася консультація комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування. 
У змішаному форматі урядовці, депутати Верховної ради України, представники обласних державних/військових адміністрацій, органів місцевого самоврядування Івано-Франківської області, всеукраїнських асоціацій органів місцевого самоврядування, міжнародних організацій, експерти напрацьовували проблемні питання законодавства щодо регіонального розвитку задля їх адаптації до відповідного законодавства ЄС. Зібранню зокрема запрезентовано зміни, які чекають на українські громади та регіони в контексті вступу України до Європейського Союзу.
У своєму виступі голова Лисецької територіальної громади, член Правління Всеукраїнської асоціації громад, голова Івано-Франківського обласного відділення ВАГ Анатолій Лущак подякував зокрема комітету та експертам за впровадження реформи децентралізації, позаяк реформуючи місцеве самоврядування, за модель брався саме європейський досвід народовладдя.  
Спікери та присутні в залі провели жваву дискусію щодо життєдіяльності тергромад в умовах воєнного стану, зокрема перерозподілу податку з доходів військовослужбовців, працівників ДСНС та поліції. Щоби зняти фінансову напругу в громадах після вилучення «військового» ПДФО, Анатолій Лущак озвучив позицію асоціації громад щодо зарахування податку з доходів до місцевих бюджетів за місцем проживання/реєстрації платників – фізичних осіб. Такий принцип є найбільш справедливим, оскільки дозволить ліквідувати значні диспропорції між бюджетами громад в тому числі сільських/міських. 
В процесі обговорення учасники заходу відзначили необхідність посилення спроможності громад щодо впровадження проєктів і програм міжнародного співробітництва, у тому числі залучення до цього процесу агенцій регіонального розвитку. Окрему увагу звернули на необхідність посилення комунікації з Мінінфраструктури, оскільки питання розвитку регіонів і громад, у тому числі щодо реалізації проєктів і програм міжнародної технічної допомоги, на сьогодні перебувають у фокусі уваги європейських партнерів. 
Народні обранці такими поїздками засвідчують, що регіональна політика робиться не в кабінетах, а в регіонах, відтак подякували керівникам тергромад за конструктивний діалог та озвучені пропозиції.
Відеозапис заходу: http://surl.li/ntdqs