ГОЛОВА ЛИСЕЦЬКОЇ ГРОМАДИ ПОБУВАВ НА ФОРУМІ “ЗГУРТОВАНІ ГРОМАДИ: ДОСВІД ТА АЛГОРИТМИ ДІЙ”

Новини 11 вересня 2023
Очільники територіальних громад, тих, які пережили окупацію та руйнування внаслідок війни, а також тих, що надали прихисток вимушеним переселенцям та допомогу постраждалим громадам, зібралися, аби поділитися своїм унікальним досвідом перших кроків відновлення. Майданчиком для спілкування став Форум  «Згуртовані громади: досвід та алгоритми дій», який Всеукраїнська асоціація громад провели разом з Програма USAID з аграрного і сільського розвитку АГРО. Учасником всеукраїнського зібрання 6-8 вересня став голова Лисецької територіальної громади Анатолій Лущак. Бо наша територіальна громада, що стала надійним прихистком для тисячі внутрішньо переміщених осіб, ще й активний учасник зорганізованого Всеукраїнською Асоціацією Громад проєкту “Згуртовані громади”. Завдяки об'єднанню зусиль 80 громад та 20 організацій гуманітарні вантажі отримали вже понад 572 територіальні громади. Під час Форуму присутні очільники громад-учасниць проєкту отримали спеціальні подяки, а фахівці проєкту під час форуму презентували “Посібник з логістики та співробітництва громад”, котрий містить алгоритми забезпечення першочергових потреб через організацію безперебійної доставки товарів першої необхідності та відновлення локального агровиробництва. В ньому можна знайти відповіді на запитання: як знайти потенційних донорів, як організувати логістику у воєнний час, які життєво важливі вантажі необхідні деокупованим громадам, як налагодити співробітництво з територіальними громадами України та ін.
Відвідавши Ірпінську та Дмитрівську громади Київщини, делегація очільників територіальних громад з усіх регіонів України на власні очі побачила страшні воєнні злочини армії загарбника та оцінили активне відновлення життєдіяльності даних громад.  
“Скажу відверто, оглянувши міст у Романівці, який зупинив наступ ворога на Київ, руйнування місцевого Будинку культури, житлового комплексу “Ірпінські липки”, стадіону “Чемпіон”, котрий зараз активно відбудовується, навіть через півтора року деокупації та відновлення масштаби руйнувань вражають, - розповідає голова Лисецької громади. - З розповіді міського голови Ірпеня Олександра Маркушина, у  місті було пошкоджено більше 3000 будинків, з яких майже половина підлягала повному демонтажу. Також зазнали значних руйнувань 560  багатоповерхівок, з яких 39 уже демонтували, а ще майже 100 будинків на стадії капітального ремонту. Розповідаючи про страшні воєнні злочини російської армії з перших днів війни, сільський голова Дмитрівської громади Тарас Дідич, уродженець села Стрільче Городенківського району, відзначив, що особливо відчув силу згуртованості від квітня 2022 року, коли після окупації почалося активне відновлення життєдіяльності їхньої громади і допомогу звозили із Закарпаття, Київщини, Львівщини та рідної Івано-Франківщини. І це власне є приклад співробітництва територіальних громад та згуртованості задля налагодження повноцінної життєдіяльності та добробуту кожного куточка нашої великої країни!”
Світлини надані пресслужбою Всеукраїнської Асоціації Громад